Pár szó a ZZ-dedikálásokról (sokról!!)

dedikálásZZ-t sokan az egyik legaktívabb írónak tartják Magyarországon. Ő nem a könyveket ontja, mint Nemere István, hanem saját kiadásban megjelent könyveit a szabad ég alatt árusítja és dedikálja. S ezt már több, mint 20 éve műveli. Állítása szerint imád az emberekkel személyesen találkozni, s bár fűtött könyvesboltokban kényelmesebb lenne, de ZZ nem csupán pár óráig, hanem napokig, hetekig, hónapokig szeretne találkozni régi és leendő olvasóival, ezért az eltelt 20 évben csupa forgalmas helyen állt, és mind az öt könyvét dedikálta ilyen formán. Könyvesboltokban nem kaphatóak a ZZ-művek, de gondolva azokra, akik nem tudnak eljönni, a hopparezimirendeles@gmail.com email címre írva postai úton megrendelhetőek ZZ könyvei dedikálással együtt. Ezen a honlapon, illetve a facebook Hoppárézimi oldalon minden újdonságról tájékoztatjuk az érdeklődőket.

DSCF1659“Minden csoda három napig tart!” – tartja a mondás. Ezzel “biztatták”  ZZ-t is, mikor első könyve, a Hoppárézimi sikeressé vált 1987-ben. Az akkor 17 éves fiatalember egész életében hírnévről álmodozott, s ez, bár nem úgy, ahogy ő eredetileg tervezte, de meg is valósult. Balesete előtt kiváló sportoló, tehetséges rajzoló, illetve lelkes rock dobos végül is íróként futott be és aratta le a babérokat 1988-ban. Két év múlva saját történetét láthatta a Madách Színház színpadán az ország vezető színészeinek előadásában.  A darab felvételét a tévé többször is műsorra tűzte, s mivel akkoriban csak két tévé csatorna volt Magyarországon, garantáltan több millióan látták. Tehát a csoda nemhogy három napnál, de három évnél is tovább tartott! 1993-ban megjelent ZZ harmadik, Törj át az üvegfalon című könyve, melyet szintén nagy érdeklődés övezett. Kezdetben a Deák téren, a metró kijáratnál, majd a Nyugati téri aluljáróban ezt a kötetét már több héten át folyamatosan dedikálta. S ez törzshelyévé is vált. 1994 és 2003 között minden évben többször több hónapon keresztül minden nap reggel 8-tól  este 8-ig majdnem pihenő nélkül állva kínálta könyveit a Skála Metró áruház aluljáró-szintjén lévő közért felé haladó embereknek, és az ugyanonnan kiáramló sokaságnak.

2003 karácsonyán ZZ először egészségügyi, majd lelki okokból hagyta abba a dedikálást, majd egész közszereplési tevékenységét. Ezt követően nyolc év visszavonultság után 2012-ben adta ki ötödik könyvét, Tenzi naplóját,  majd 2013 év végén újból kiadta Hoppárézimi / Kitiltottak című könyveit, amikkel elsősorban az ifjú generációt célozta meg. 2014 tavaszán 2004-ben szintén abbahagyott műsorát is folytatni kezdte, a ZZ TOUR közönségtalálkozót, iskolákban, könyvtárakban, egyéb közösségi helyeken.

ZZ dedikál 2000Zemlényi Zoltán az 1999-ben megjelent negyedik, Öbölkör című könyve megjelenésénél döntött a teljes mértékben önálló könyvterjesztés mellett, miután mind a 6000 példányt ő maga adta el saját aláírásával. Mindegyik könyvét árulta és egyúttal dedikálta is saját maga, a főváros több forgalmas pontján, és annyira megkedvelte az ilyesforma találkozást olvasóival, hogy teljes mértékben ki szeretné használni ezt a lehetőséget.

Ezek a dedikálások többnyire szabad téren zajlanak, sőt, van, hogy „fedél nélkül”, vagyis a szabad ég alatt. Esőben, hóban bizony eláznak a könyvek, ezért volt jobb aluljáróban árulni, ahol fény is van és tető is véd.

ZZ-t először 1987 decemberében kérték fel dedikálásra. Helyszíne a Moszkva téri könyves-pavilon volt. Elsősorban a televízióból gyakorlatilag mindenki hallott már ZZ történetéről. Első, Hoppárézimi című kötetének dedikálásáról a két évvel később megjelent második, Kitiltottak című könyvben ez olvasható erről:

„Ma kimentem hozzá a Moszkva térre, egyszercsak valami megcsapja a fülemet. A hangosbemondóból Bandi (a könyvesbódé tulajdonosa. a szerk.) hangját hallom:

1987 Moszkva téri dedikálás

1987 Moszkva téri dedikálás

„Óriási szenzáció! Ilyen még nem volt! Zemlényi Zoltánt 1985. március 7-én elütötte egy autó a November 7-e téren, de súlyos sérüléseiből hamarosan felépült, és egy ujjal naplót írt. Ez a napló most látott napvilágot HOPPÁRÉZIMI! címen. November 27-én, pénteken, a szerző, Zemlényi Zoltán itt, a pavilonban dedikálja könyvét! Lepje meg szeretteit dedikált Hoppárézimivel!”

…Hát igen. Ez a showbusiness. Amint meghallottam, elkezdtem szakadni a nevetéstől. A fenti szöveg rövid karácsonyi zenebetétek után újra és újra megismétlődött, úgy látszik, magnóra volt felvéve. Mosolyban álló képpel mentem Bandihoz. Ő szokásához híven megölelt, én tök boldog voltam. A standon most is ki voltak téve a Hoppárézimik, és aki most vette meg, annak ott helyben dedikáltam. Úgy éreztem magam, mint egy igazi híres ember!”

1989 Blaha aluljáró

1989 Blaha aluljáró

1995 Nyugati aluljáró

1995 Nyugati aluljáró

A Kitiltottakat 1989 végén a Blaha Lujza téri aluljáróban dedikálta ZZ, a Törj át az üvegfalont 1993 karácsonyán, illetve 1994 tavaszán a Deák téren, azonban 1994 őszétől átköltözött a Nyugati téri aluljáróba. Ez a hely annyira jónak mutatkozott, hogy tíz évig itt is maradt.

1995 kb nyugati dedik 31995 kb nyugati dedik 4A Nyugati téri aluljáróban, közel a Skála Metró Kaisers közértjének bejáratához, található az úgy nevezett „ZZ oszlop”, ami előtt oly sok ZZ könyv talált gazdára. Ezen a helyen kapható volt az összes ZZ könyv, még a Hopparesimi című németre fordított könyv is, melyről, és még megannyi témáról lehet hamarosan olvasni a www.hopparezimi.hu weboldalon!

2012 Deák tér

2012 Deák tér

1994 Deák tér

1994 Deák tér

ZZ 2004-ben megelégelte a hírességet, ezért hirtelen hírtelen életet szeretett volna élni. Ez csak részben sikerült neki, de az biztos, hogy 2004 második felétől 2012 év végéig nem dedikált sehol, sőt, kivonta magát a könyvbizniszből, ahogy van. 2012 nyarán viszont elkészült Tenzi naplója című könyvével, mely saját kiadásában jelent meg. Ekkor értesült arról a sajnálatos hírről, hogy pár év óta már nem adnak senkinek engedélyt aluljáróban történő árusításra. Ezért döntött (két hét Blaha Lujza tér külszíni dedikálást követően) a 93-94-ben már bevált Deák téri helyszín mellett, ahol 2012 őszén Tenzi naplóját, 2013-ban és idén a Hoppárézimi/Kitiltottak dupla kötetet, valamint Tenzi naplójának bővített kiadását árusította és dedikálta. 2014-ben júniustól augusztus 31-ig dedikált, majd pedig decembrerben. 2015-ben folytatja küldetését!

 

 

 

 

 

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.