A ZZ TOUR 30 éves JUBILEUMA 60-ban!!!

A ZZ TOUR 30 éves JUBILEUMA 60-ban!!!

Igen, már 30 éve járom az országot közönségtalálkozó műsorommal, a ZZ TOUR-ral, mely eredetileg azért jött létre, hogy találkozhassak olvasóimmal, de mivel az utóbbi jópár év(tized!)ben már nem vagyok annyira hírhedt, mint fénykoromban voltam, mos smár főleg az a ZZ TOUR létezésének kiváltó oka, hogy történetem eljusson olyan fiatalokhoz is, akik még nem is hallottak rólam.

A végigturnézott 30 évemet egy jubileumi ZZ TOUR előadással ünnepeltem meg november 7-én (én!), méghozzá Hatvan városában (30+30=60!), méghozzá a hatvani Hatvany Lajos Múzeumban, mely rendhagyó módon a szokásosnál még látványosabb volt, olyannyira, hogy a szervezők még engem se avattak be a részletekbe! Ezért még a legmerészebb kébzelőerőmet is tool-szárny-nyalta!!! A lufikkal, zászlócskákkal kidíszített zsúfolásig telt terembe kijött 60 TV, aztán meglepetésként beraktak több KISS számot, én meg annyira elvesztettem a fejemet, hogy táncolni kezdtem a Christine Sixteenre, ami mindig is a kedvencem volt. Eztán kedves lánykák kórusa énekelt nekem, akárcsak mintha a szülinapom lenne! Volt zseniális felolvasás, sok-sok kérdés, amire alig győztem válaszolni. Volt torta, amiből mind a 90 (60+30=90!) jelenlévő kapott (ott!).  A végén fotószkodtunk, meg ecsmóan vettek könyvet, mert a műsor annyira mEGÉRintette őket. Engem is alap-ocean mEGÉRintett!

Három a magyar igazság, és az az igazság, hogy kicsit tool shock mostanában a hármas az életemben, például harminchárom éve történt a baleset, vagyis jobbeset, ami tulajdonképpen egy remek esély volt számomra, hogy megmutassam a széles nyilvánosság előtt, hogy még a legnagyobb tragédia esetén is lehetséges, hogy elérjük életünk célját.

Az én célom gyerekkoromban a siker, népszerűség elérése volt. Tizenegy-két-há-négy évesen minden álmom volt színpadon állva szerepelni, és rajongók sokasága előtt pózolni, tetszelegni, élvezni a sikert. Erre minden esélyem megvolt, hiszen eredményesen sportoltam, tehetségesen rajzoltam, és nagy lelkesedéssel énekeltem több zenekarban, sőt, doboltam is.

Azonban tizenöt éves koromban (33 éve) minden tervem összeomlott: elgázolt egy autó, aminek következtében az egész testem lebénult, képtelenné váltam sportolni, rajzolni, énekelni, sőt beszélni, járni, összerendezetten mozogni is, akkora mértékű agysérülést szenvedtem.

Viszont nem sérült meg az agyam értelmi funkcióként felelős része, így, miután egy év alatt többé-kevésbé megtanultam hosszabb ideig ülni, valamint egyetlen mozgatható ujjammal gépelni, tizenhat évesen írni kezdtem életem történetét egy napló formájában. Ekkor még sem beszélni, sem járni nem tudtam. Lényegében arról szólt az irományom, hogy miként tanulgatom ezeket – egyébként eredmény nélkül, hiszen az év végén se tudtam még se beszélni, se járni. E naplóm tizenhét éves koromban megjelent Hoppárézimi címmel, és óriási sikert aratott, én pedig 17 évesen elértem a célomat: rólam beszélt az ország, rólam szóló hírekről harsogott a TV, rádió, az újságok.

1988 Ifjúsági díj mellettem Csukás István meseíró és Nulli

1988-ban (30 éve) napi 1000 rajongói levelet hozott a postás, a Hoppárézimiből TV film készült, melynek alapművéért (tehát a Hoppárézimi című könyvért) nívódíjat kaptam az MTV szépházában, Ifjúsági díjat kaptam a Parlamentben, és útjára indult országjáró műsorom, a ZZ TOUR! Akárcsak mint gyerekkori álmaimban, 18 éves koromban tényleg színpadon állva szerepeltem, és rajongók sokasága előtt pózoltam, tetszelegtem, élveztem a sikert.

1988 Szeged első ZZ TOUR!!!

A ZZ TOUR legelső előadása egy spontán meghívás alapján történt. Két kedves korom-beli közgáz szakközepes szegedi olvasóm – Maszat és Ketchup – kért meg levélben, utazzak el hozzájuk, és tartsak nekik előadást. Örömmel elmentem, megtartottam a már akkor is ZZ TOUR-nak keresztelt műsoromat, melynek annyira ráéreztem az ízére, hogy megfogalmazódott bennem a vágy: ezt szeretném csinálni egész életemben!!!

1988 Gene Simmons+ZZ

=== Közbevetőleg mondom el, hogy szintén idén 30 éve, 1988 augusztus 31-én jött el hozzám, a lakásomba, a szobámba Gene Simmons, a világhírű amerikai rockzenész, akiről a Hoppárézimiben tucatnyiszor leírtam, mennyire meghatározó személy az életemben ő, illetve zenekara, a KIϟϟ. Sose gondoltam volna, hogy valaha is találkozni fogok vele, a Hoppáréziminek köszönhetően azonban ez a találkozás mégis megvalósult, mint ahogy ezen kívül még sok-sok csoda valóra vált. Ezt azért említettem meg, mert a ZZ TOUR elnevezés mintáját a KIϟϟ U.S. TOUR plakátjáról kopíroztam. A ZZ TOUR emblémáját pedig öcsém, Nulli tervezte. ===

1997 Bp. ZZ TOUR

A ZZ TOUR 1988 és 2004 között 208 előadást élt meg. Legfőképp középiskolákban szerepeltem, de általános iskolákba, főiskolákra, egyetemekre is gyakran hívtak. Megannyi könyvtár, klub, művelődési ház is otthont adott műsoromnak, mely az évek folyamán sokat változott, alakult, egyre jobb, tartalmasabb lett, lényegében véve egy kérdezz-felelek beszélgetés. Interaktív volt mindig is, hiszen minél érdeklődőbb volt a közönség, én is annál lelkesebb voltam, de sajnos előfordult olyan is, hogy azt se tudták, honnan szalajtottak, kiröhögtek, meg minden, és érdektelenségük miatt én is leblokkoltam. Az esetek túlnyomó többségében azonban kölcsönösen jól éreztük magunkat.

Tenzi Tour 2013 Nyíregyháza

2004-ben történt valami a magánéletemben, ami miatt 9 (3×3!) évig elegem lett a zézéskedésből, így a ZZ TOUR szünetelt, de aztán 2013-ban akkori legújabb könyvem kapcsán TENZI TOUR néven újraindult a turnézás, és miután 2013 végén újra kiadtam a Hoppárézimit, 2014-ben folytatódott a ZZ TOUR is, s ebben a 2014-2018-as szériában ez a hatvani jubileumi ZZ TOUR lesz a 33.!!!!

1997 Bp. ZZ TOUR

Visszagondolva az elmúlt 30 évre, teljes magabiztossággal állíthatom (mint atom!), hogy a ZZ TOUR teljes kielégülést okozott nekem, már ami a gyerekkori vágyam kiélését illeti. Persze sajnos nem mind az uszkve 250 esetben, de nagyon sokszor éreztem azt, amit egy igazi sztár érezhet egy jól sikerült koncertje után, hogy azzal, amit produkált, a nézőkben boldogságot ért el. Ez egy frenetikus érzés! Ezzel a 60 (2 x 30)-ban megrendezendő 30 éves ZZ TOUR jubileumi előadáson megköszöntem mindazoknak, akik ott voltak eme uszkve 250 (pontosan 241) ZZ TOUR egyikén, ugyanis ezzel hozzájárultak az életem minőségéhez.

1994 Nyíregyháza ZZ TOUR

Imádok világot látni, új helyekkel ismerkedni és nem csak azért, mert Magyarország területén bárhová megyek, mindenütt rámismer valaki (még most 2018-ban is!), mert 1999-ben, amikor a Hoppárézimi német nyelven is megjelent Hopparesimi címmel, s akkor Karlsruhében is volt egy ZZ TOUR, ahol tolmács segítségével beszéltem és ott bizonyosodott be, hogy a ZZ TOUR határokon túl is sikert arat.

1997 Bp. ZZ TOUR

Legtöbbször Budapesten léptem fel a ZZ TOUR-ral, de számos turném vezetett Szegedre, Nyíregyházára, Győrbe. Többször adtam elő magam Székesfehérvárott, Tatabányán, Dunaharasztin is, de a sort nagyon sokáig folytathatnám. Mindenhová elmentem, illetve elmegyek, ahová hívnak, ahol várnak, még a legkisebb falvakba is. Ahol van egy iskola, egy könyvtár, érdeklődő emberek, akik emlékeznek azokra az időkre 30 éve, mikor megjelent a Hoppárézimi, meg ami utána történt, kedvet érezhetnek magukban, hogy találkozzunk, azok felveszik velem a kapcsolatot, megszervezik a közönségtalálkozót, én pedig elmegyek hozzájuk és megtartom.

2010-ben Gene Simmons-szal

És ez továbbra is így lesz! Gene Simmons, a KIϟϟ basszusgitárosa idén 69 /(30+30) + (3×3) !!!/éves és jövőre kezdik a legalább 3 éves búcsúturnéjukat. Én idén voltam 48 éves, tehát még nagyon messze van a ZZ TOUR vége, ezért most megígérem, hogy a 60 éves jubileumi ZZ TOUR-t is Hatvanban fogom megtartani!

Merci Merci!!!! – csak ezt tudom mondani, mert kedves meghívóm, aki ezt a ZZ TOUR-t és az ünnepséget, díszletet, imádnivaló műsort, Hatvan TV-t tervezte, szervezte, nagyon köszönöm Neki, s mindenkinek, aki ott volt, mert ecren szupéül éreztem magam és sose feledem el, igazán szép, emlékezetes és meglepetésekkel teli volt ez a jubileumi ZZ TOUR!!!!

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.