ZZ Music

A Vadállatokat ZZ, vagy Sziámi írta?

26szinhazA Huszti Péter-Ternyák Zoltán-féle HOPPÁRÉZIMI színdarabban elhangzik egy Vadállatok című szám, melyet Scdhnell Ádám ad elő léggitáron Fezó szerepében. Mivel a színdarabot többször is közvetítette a Televízió, biztos, hogy többszázezren látták, de még az is elképzelhető, hogy egymilliónál is többen. Azonban ZZ szerint ez nem az eredeti Vadállatok, mivel azt ő írta 1983-ban. Akkor hogy is van ez?

DSCN6141Márkus Juci , a HOPPÁRÉZIMI monodráma szerzője állítólag azzal csábította el ZZ-t, hogy mondjon igent a felkérésére, miszerint meg szeretné rendezni a Hoppárézimit, hogy kifejtette, ő az eredeti ZESZU számok felvételeit szeretné felhasználni a darabjához!!! A ZESZU-t 1982-ben (ZZ-ék 12 éves korában) alapította ZZ Fezóval és az azóta eltelt 30 esztendőben még soha senki nem ismerte el művészetüket így!

Az 1990-ben Mészöly Gábor által írt Hoppárézimi! című színdarabban szerepelt egy Vadállatok című szám, de ez nem volt azonos a ZESZU-féle Vadállatokkal! Ennek oka az volt, hogy ezt a darabot nem ZZ, hanem Mészöly Gábor írta, s a műhelymunkákba ZZ-t nem vonta be, ő csak a főpróbán látta a darabot először.

Mészöly Gábor, könyveim szerkesztïjeMészöly Gábor a ZZ könyvek szerkesztője, s tulajdonképpeni felfedezője is. Mint színházi szakembernek, 1986-ban ZZ szülei őneki mutatták meg készülő napló oldalait, s ő már akkor meglátta benne egy jövendőbeli színdarab lehetőségét, melyet ő 1986 és 90 között létre is hozott.

1380023_10201618918451571_199900740_nA színdarab rendezője Huszti Péter volt, dramaturgja pedig Müller Péter. Müller Péter megkérte fiát, Müller Péter Sziámit, hogy írjon egy számot Vadállatok címmel a darabba, amit Sziámi meg is tett, s a Madách Kamara Színházban nagy sikerrel 70 előadást megélt Hoppárézimi – melyet a TV többször is közvetített abban az időben, mikor még csak két TV adó volt, tehát többszázezren is láthatták -, a Müller Péter-féle Vadállatokkal.

DSCF17102003-ban Kuna Károly (KK!), a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésze megkereste Mészölyt, hogy megrendezné a Hoppárézimit.  Mészöly Gáborral a darabot a Hoppárézimi című könyv motívumainak felhasználásával írta, viszont ekkor ZZ már résen volt Vadállatias szempontból! A fehérvári darab zenei rendezőjének, Réti Anikónak megmutatta az igazi ZeSzu-féle Vadállatokat, ami nagyon megtetszett neki. Fehérvárott Fezó és ZZ (Kovács Zoltán és Budaházy Árpád) az igazi Vadállatokat énekelte, valamint Réti Ancsi hangszerelésében egy olyan dögös profi Vadállatok született, hogy hihetetlen!

rov01Igen, de ettől még az a Vadállatok, amit ZZ-ék játszottak Fezóval, továbbra is érintetlenül maradt a Polimer kazettán, amire 1983-ban felvették. Nem hallotta jóformán senki se. Éppen ezért bolondult be ZZ teljesen, mikor Juci azt mondta, hogy az ő Hoppárézimi darabjában, melyet Madarász Máté (MM) egyedül ad elő, zenei betétként nem csak a Vadállatok, hanem a Méhek, a Madarak, a Buggyantságok, a Seprő Lalala, és a Gitár Zsigmond című számokat is fel szeretné használni, sőt, a Pepita c. ZESZU szám 1986-os felvételét is, amit ZZ öccse, Nulli énekelt (mivel ZZ akkor már nem tudtott beszélni) Fezó kíséretével, és May Er Akos Electronic Legenda című örökbecsűjét is, melyet Ákos (a Pannónia seprűgitárosa és énekese) a ZESZU electronic együttesnek írt szintén 1983-ban.

Az eredeti Vadállatok eredeti szerzői

Az eredeti Vadállatok eredeti szerzői

A kétféle Vadállatok tehát csak címében hasonlít egymásra, de azért jól megfér egymás mellett, még ha eddig félreértésre adott is okot.