A KISS forever band a csúcson

13. születésnapját ünnepelte a magyar KISS forever band, immár szokásosan a Wigwam hard rock-kocsmában. A KISS tribute-bandák között ők a legkeresettebbek Európában, ami büszkeség számunkra, még akkor is, ha (sajnos) a KISS Magyarországon nem is különösebben népszerű. Csupán pár száz magyar KISS fan látogatja a KISS forever band itthoni v i l á g s z í n v o n a l ú koncertjeit, a fiúk mégis azt vallják, ide mindig szívesen jönnek haza. Dazé a most szombat esti bomba-koncerten a közönség is kitett magáért.

V I D E O S inside!!!

Leghátul Süvöltős Tamás, Süvi, elöl Váry Zoli, balra egy kifestett rajongó

Leghátul Süvöltős Tamás, Süvi, a földön fekve Pocky, lila nackóban Váry Zoli, a bal sarokban egy kifestett rajongó 1987 Pecsa Csillagfény disco

A magyar KISS rajongók által alapított KISS forever band eredetileg jóval előbb, 21 éve, 1987-ben állt össze a Pecsában, ahol a HUNGARIAN KISS ARMY is működött. Váry Zoli és Pocky már akkor is tagok voltak ebben az akkor még play back formációban. Különös ez, hiszen ők most éppen Gene Simmons-t és Paul Stanley-t alakítják a színpadon, akik a KISS alapító tagjai. Bár meg kell hagyni, Pocky akkor még Ace gúnyájában nyomult.

A KISS forever band név korabeli visszaemlékezések szerint a HUNGARIAN KISS ARMY vezetője, Süvöltős ’Süvi’ Tamás, fejéből pattant ki, aki egyébként az első formációban Gene Simmons maszkját viselte. Meghatározóan feledhetetlen idők voltak ezek. Egyik fellépésük videófelvételét még maga Gene Simmons (az igazi!) is látta az 1988-as budapesti koncertjüket megelőző napon – egy megrögzötten fanatikus magyar KISS rajongó lakásán.

Gene Simmons meglátogatta egy nagy rajongóját Budapesten

Gene Simmons meglátogatta egy nagy rajongóját Budapesten

Gene itt mondta el, hogy őt idézzük: „Én még nem voltam Budapesten! Én még nem voltam Magyarországban! Te tudod, nekem apukám és anyukám itt szület Magyarországban, de ők aztán mentek ki Izraelbe, és én Izraelben születtem. Nekem meg kellett …tanulni …beszélni magyarul, ha én akartam beszélni apukámmal és anyukámmal. Szóval én csak ezért tudok beszélni magyarul!”

Még mielőtt elhúztak volna, készült egy közös fotó a Pecsában a 97-es buli után

Még mielőtt elhúztak volna, készült egy közös fotó a Pecsában a 97-es buli után

Akkor a KISS-stadionná vedlett Kisstadionban 10.000 ember előtt lépett fel a KISS a Crazy Nights turné keretében. 9 év múlva – 1997-ben – aztán még egyszer járt a KISS „Magyarországban”, azonban akkor már csak igen szégyenletesen háromezren (!!) jöttek el előadásukra a Pecsába, épp arra a helyre, ahol 10 évvel azelőtt az őket utánzó KISS forever band alakult, s adta első koncertjeit.

Feltételezések szerint meg is bántódtak. A koncert után közvetlenül el is húztak a pecsába, már elnézést a nemigen szalonképes szójátékért! Hozzánk legközelebb Bécsbe jöttek el, amiről már tettem említést a sajatutad.blog.hu egy korábbi cikkében.

dressed to kill unplagged

dressed to kill unplagged

De mekkora mák, hogy nekünk, magyaroknak, van egy saját kis KISS-ünk, a KISS forever band!! Évente 3-4 családias jellegű bulit nyomnak, amikor mi is tanúi lehetünk annak, hogy valami kegyetlenül fejlődnek. Zeneileg már nem túlzás azt mondani, hogy jobbak, mint az eredeti, s a show-elemek tekintetében is rendkívül látványos produkciót nyújtanak. Tűzfújás, gitárból rakéta, vérköpés, tűzijáték alapból mennek, hidralikus színpad, monnyuk az nem, dát evva…

Gene Simmons otthon, az USÁ-ban – állítólag – minden reggel ébredés után a kávéja mellett leül netezni és megnézi, hogy mit csinálnak a KISS tribute zenekarok világszerte, mit írnak a KISS-szel kapcsolatban, stb. Remélem, Gene nem bántódik meg az előbbi mondatomon, de én teljesen komolyan gondolom, hogy a KISS forever band zeneileg csúcs! És a show-t illetően is velőtrázóan ott vannak.


KISS FOREVER band Wigwam 2008 from Zollendroller on Vimeo.

Pocky Deamon koncert előtt a rajongókkal beszélget

Pocky Deamon koncert előtt a rajongókkal beszélget

Ez a cikk – nem is tagadom -, elsősorban KISS-eseknek, KFB-seknek íródott. Aki nem az, és esetleg mégis eljutott idáig az olvasásban és esetleg nem érti, mit eszünk egy menő amerikai zenekart „majmoló” zenekaron, azok számára álljon itt egyértelműen, hogy egy KISS forever band koncert egy tökéletes színházi produkcióval egyenértékű. Egy színdarabot előadhatnak világhírű színészek is, de nem ők az egyetlenek, akik tökéletesek lehetnek ugyanabban.

A KISS forever band esetében pedig aztán végképp szuperszónikus zenészekről van szó, akik előadásán átsüt, hogy imádják, amit csinálnak! Mind a négyen profi zenészek, s már a KFB előtt is jegyezték őket. Váry ’Starchild’ Zoli, aki a színpadon ritmusgitáron játszik, a Sing-Sing dobosaként vált országos hírűvé. Az ’I was made for loving you’-t hallva imádta meg a KISS-t, s kezdettől fogva Paul Stanley volt a példaképe, aki kedvéért még gitározni is megtanult.


KISS forever gitárszóló from Zollendroller on Vimeo.

Füzfa ’PockyDemon’ Zoltán korábban a Machine Mouse-ban pengette a vastag húrokat. A KFB nőbolondja most egyszerre két zenekarban is játszik egyszerre (KFB, Jolly Roger), elmondása szerint azért, hogy gyakorlatilag le se kelljen jönnie a színpadról. Maróthy ’SpaceAce’ Zoli a gitárművészet avatatlan, de végsőkig méltatott királya. Pengetett az Ossianban, de a Farenheitből is ismerhető. Ő is bolondul a KISS-ért, ezért is vállalta el Ace Frehley szerepét a zenekarban.


Shout it out loud from Zollendroller on Vimeo.

Ilyen voltam - ilyen lettem

Ilyen voltam - ilyen lettem

Maróthy „hozta” Tobola Csabát, a zseniálisan mesteri dob-tanárt. Tobola dobol a Farenheitben is, az Ossianban, legalábbis dobolt, míg együtt voltak. Tobola Csaba 9 év után kilépett a KISS forever bandből is, ráadásul két héttel az induló német turné előtt! Ez volt ám a szorult helyzet! Mékszencse, hogy Váry Zoli megőrizte azt a névjegykártyát, amit egy cseh konci után egy fiú adott át neki, hogy ha dobos kell, hívja fel.

Akkor még Tobola dobolt a bandában, ám mivel ő volt az egyetlen nem igazi KISS-rajongó, mikor már sűrűsödni kezdtek a koncertek, megpattant, mondván, már unja az örökös arcfestést minden action előtt. A cseh Kiss-dobos Radek Sikl természetesen vállalta a beugrószerepet. Előtte kétkezi munkás volt egy csavargyárban, de kilépett onnén és csupán egyetlen próba kellett a turné előtt! Radek, banyek, tuti kúlul vered a bőröket! – csak ennyittok mondani.

KFB action

KFB action

Huh! Nagyon kemény egy buli volt ez! És amit jó látni: a KISS-rajongás terjed a fiatalság körében is. Nem csak a vének tanácsa jár a KFB-bulikra, mint ugye jómagam is, hanem egész tini skacok meg csajok is. Bécsben Paul Stanley azt ígérte, hogy eljönnek jövőre is, pedig ők aztán már igazán 60 körül vannak, valszi hamsan bezúzza őket az idő kereke, de nekünk itt van a KISS örökké (gy.k.: forever)!! 🙂

a KISS forever band honlapja

16 hozzászólás

 1. Hogy én mit gondolok? Egyszerűen csak annyit, hogy marha jó annak a korosztálynak, akik még eljuthattak ilyen koncertekre (azért egy pöpec videó vagy dal önmagában nem tudja visszaadni azt a hangulatot sz’tem – és ez bármelyik együttesre vonatkozik). Azért a “régiek” is tudtak valamit, nem is akármit, ami a mostani ilyen-olyan sztárokban már alig-alig van meg (tisztelet a kivételeknek)… A zene lassan már csak zaj, az énektudás sem fontos, legkevésbé pedig az előadókészség meg a szövegek, ami nélkül nem sokat ér a szép hang (persze ez azért durva általánosítás, amit utálok, de így látom az átlagos színvonalat. Vagy lehet, csak az a baj, hogy a média nem a megfelelő bandákat és embereket szokta felkarolni, így aztán ha valami tényleg jó, arról ritkábban hallunk)… A nálunk lévő “sulirádió” tuti példa a fentiekre… Már ha lehet így valami tuti. … De azért a remény hal meg utoljára. 🙂

 2. Saci! Ne izgulj, még nem vagy lekésve semmiről! KISS forever koncertre eljuthatsz bármikor, hiszen még csak 21 évesek! 🙂

 3. Na, igen, de errefelé ritkán járnak, Pestre meg nem hiszem, hogy felmennék egyedül “csak” ezért. Főleg társaság híján. Bár a tavalyit meg tudtam volna oldani, megfűztem Apumat, azzal nem volt gond, csak aztán vmi közbejött, má’ nem is t’om, mi. Aztán itthon maradtam. De majd egyszer talán. 🙂

 4. Saci!
  Nem tudom hány éves vagy,de nagyon jól látod a dolgokat.
  Anno,volt cenzúra,szigor,de volt igazi Zene.Nem érdekelt bennünket a távolság,hogy nincs hol aludnunk,volt miért-kikért elzarándokolni a “messzi”Budapestre.Ma már érzékenyebb radar kell az értékek megtalálásához,de nem lehetetlen vállalkozás és ha sikerül,az élmény minden kellemetlenségért kárpótol.

 5. (16 vagyok, ha ez számít…)
  Annak viszont örülök, hogy egyetértünk. 🙂 És igen, igazad van, nem lehetetlen, csak néha elég nehéznek tűnik megtalálni, ami jó. Meg valahol ez egy ördögi kör, mert szerintem a rossz zene butíthat, és ha elbutulsz, már nem igényelsz mást… És a társadalom meg az emberekből áll, és ha az átlag ilyen, az nem igazán tesz jót… Amikor sokszor már jobb is, hogy nem érted a szöveget, mert ilyen mondatfoszlányok ütik meg a fülem néha, hogy “szétverem a fejed” meg “másnapos akarok lenni”… Ez lenne az élet? Hát akkor elég szomorú…

  De mindegy is, akinek ez jó, hallgassa, csak engem ne kényszerítsen rá. Megtalálom magamtól is, mi az, ami fontos nekem. 🙂 Meg hát örüljünk annak, ami van! (Amúgy szívesen “zarándokolnék” én bárhova, de egyedül nem nagyon engednek… A családdal szoktunk menni NOX-koncertekre, és nagyon örülök neki, hogy van erre lehetőségem, mert egy jó koncert mindig feltölt, akkor is, ha későn érünk haza… :))

  De asszem, már eléggé elkanyarodtam az eredeti témától…

 6. Saci!
  Ne aggódj ha kíváncsi vagy a KISS Forever band-re akkor december 13.-án a Big Bike puban lépnek fel.

  Nem tudom hogy hol laksz de van egynéhány Budakalászi rajongó akik egy Magyarországi koncertet sem hagynak ki

 7. Te vagy a Viktória királynő, Viki!!! Csábítsuk el ezt a Sacit a köv KISS foreverre! Vigyük bele az Életbe! NOX után tuti fel fog pörögni! Alhat nálam. Ha ez a gondja. M? 🙂

 8. Köszi az infókat meg mindent, ha semmi nem jön közbe, valószínűleg ott leszek. 😉 És én is elcsábítottam pár embert (ill. még nem biztos, hogy mindannyian jönnek, de jó esély van rá), szóval már kíváncsian várom. 🙂

  (Amúgy Győr mellett lakom egy nagyobb faluban, Győrújbaráton.)

 9. Rendben, Saci, várunk szeretettel!
  Készültem kitenni videókat ide a KFB koncertről. Remélem, nem gond. A videók legyenek kedvcsinálók, élőben egész más, letaglózó élmény. Ha van kedved, addig nézz KISS-t a youtube-on. (Győr nekem is új barátom 😉 )

 10. Saci!

  Ha Győrben jársz,mi is bármikor szeretettel látunk.Persze,ha nem tartasz”cikinek”,mint a kiskamasz lányom.

 11. Era: igazán nem tudom, miért kéne “cikinek” tartanom Téged. (És főleg tekintve azt, hogy – sőzintén szólva – még nem igazán ismerlek, tehát nem is ítélhetlek meg sehogy se. De asszem, ha az eddigihez hasonló rendszerességgel járok vissza ide, akkor foglak… ;-))

  Győrben minden hétköznap járok, az iskola meg a zenesuli miatt. Mondhatnám, hogy Győr nekem is a barátom, de nem egészen lenne igaz, jobban szeretek azért itt, vidéken, mint ott. Meg nem is sok helyen igazodom el, csak nagy vonalakban, ahol kell. És utálom, hogy a buszpályaudvaron, az aluljárókban, az utcán mindenki füstöl… 🙁

  A Youtube viszont a barátom. 😉 Minden régebbi dolgot onnan szedek le, amit megvenni vagy máshonnan megszerezni nem lehet. 😛 Legújabb “felfedezettem pl. a Kelly Family… 🙂 Ami meg azt illeti, egy koncert tényleg mindig más, mint egy videó. De ha ló nincs, jó a szamár is.

 12. Tobzódom itt már órák óta,meg a másik blogodon is, hát jó olvasni rólad/tőled, és jó látni, hogy végre “szót” kapsz.

  Azért vetemedtem most beírni ide, mert végülis ugy találtam meg a blogodat, hogy ezt az oldalt leltem: http://77filmajandek.nava.hu/ aholis a G.S látogatása is fent van, na erről persze mindjárt eszembe jutottál:-) igy gyorsan megnéztelek a wiwen, ott meg megláttam a blogodat.
  Még ugyan nem olvastam teljesen végig mindent, irsz majd a Helllo magazinos ujságiróskodásodról is vajon?
  Részvétem Umm miatt, ez is teljesen megdöbbentett, nagyon fiatal volt.

  Jól bekönyvjelzőztelek.
  Forever: Frankenstein

 13. Szia Frankenstein!

  Őrülök Neked nagyon! Én az internetto-s msnezéseinkre emléxem nagyon. Megtisztelő, hogy továbbra is követsz. Kérlek, olvazsd el, amit http://sajatutad.hu/magamrol írtam, ha van kedved, regisztrálj, olvass, kommentelj, vagy ami jól esik. Szabad a vásár!

  Ummal minden oké volt, nagyon szépen ment el, most is nagyon szívesen emlékszünk vissza Rá öcsémmel együtt, akivel kettőnket is közelebb hozott ez az Ummal töltött utolsó két hét hármasban. Bár tudom, hogy ebben a kultúrkörben szomorkodni “illik” egy haláleset bekövetkeztekor, bennem soha egy csepp fájdalom nem volt. Öröm annál több, mert pár hét alatt teljesen újraíródott az egész anyukámhoz való viszonyom. A halál is csak egy olyan élettörténés, mint a születés. Az élet örök.

 14. Van még elérhetőséged ezen kivül? Pár mondat erejéig jó lenne összeakadnunk, itt elég nehéz kifejezni dolgokat, főleg ugy hogy látom, moderálsz, valahol biztos megértem miért is.

 15. Az iwiwen, ahol ráakadtál a saját utadra, ott van minden elérhetőségem. Nem titkolok semmit. Összeakadhatunk, ha gondolod. 😉

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.