A Made in Hungaria-ról ordít, hogy Made in Hungary!!

És ezt sajnos most rossz értelemben kell, hogy mondjam, annak ellenére, hogy a Hungaria együttes (főleg 1980-83-ban) hazánk büszkesége volt! Ezt pedig még azok is kénytelenek elismerni, akik nem különösebben rajonganak a rock and roll muzsikáért. Éppen emiatt is sokkal többet vártunk volna a Hungaria együttes megalakulását megörökítő filmtől, ami tulajdonképpen Fenyő Miklós élettörténetével egyezik meg. És ha még e gigászi tehetséget is csak ilyen gyengén vagyunk képesek csak bemutatni, akkor vajon mikor fog érni (végre) valamit az embléma: „Made in Hungary”??

A leg-leg-leghungáriább lemez, amivel bankot robbantottak 1980-ban

A leg-leg-leghungáriább lemez, amivel bankot robbantottak 1980-ban

Fenyő Miklóst méltán nevezhetjük a magyar Jerry Lee Lewis-nak, főleg azok, akik tudják, hogy ki is Jerry Lee Lewis. Ő volt a rock and roll zongorista fenegyereke az ötvenes években az Egyesült Államokban, mint ahogy ugyanezt a posztot töltötte be Fenyő Miklós a nyolcvanas években Magyarországon is. Aztán 2001-től a József Attila színházban elkezdtek játszani egy Made in Hungaria című darabot – tele a Hungaria jól ismert nyolcvanas évek-beli számaival – aminek példa nélküli sikere van azóta is. Fenyő is szerepet kapott benne, mint Jerry Lee Lewis szelleme. A musicalt Fenyővel együtt Tasnádi István írta és ugyanő vette fejébe már akkor, hogy ez a sztori megállná a helyét a filmvásznon is. Itt azonban már nem kitalált szereplők lennének, hanem a valóság. És nem a csúcsidőszak, hanem valamivel előbb. Ugyanis Fenyő nem csak a nyolcvanas években alkotott, hanem már a hatvanas évek végén is, mikor 1967-ben megalapította a Hungaria együttest, mellyel az 1968-as Ki Mit Tudon első díjat értek el az azóta a házibulik himnuszává lett Csavard fel a szőnyeget című szerzeményével.

HuszonévesenFilmes nyelvre fordítva láthatjuk ezt most: négy éves amerikai kiruccanás után az ismét hazatérő Fenyő-család tinédzser fia a hatvanas évek véresszájú kommunizmusába egy perc alatt belevarázsolja az amcsi lazaságot, a rágógumit, a hajzselét, az Elvis-es öngyújtót és a szétgombolt pálmafás havaii ingeket. És főleg: a mozgalmi dalok unalmába a fergetegesen pergő rock and rollt és az ezzel járó könnyed életstílust!

katt a képre!

katt a képre!

Nos, hogy valójában hogyan történt mindez a hatvanas években, ma már csak a jó hatvan évesek tudják, de hogy nem így, mint ahogy azt a Made in Hungaria-ban mutatják, az 1000 %! Mert ez az ungarische tejbeGreasre kordokumentumnak hamis, paródiának viszont gyenge, mint a harmat. Ugyanakkor van benne egy csomó lehetőség, melyek kiaknázásával még akár egy színvonalas alkotás is születhetett volna belőle. A besült poénkodások, valójában valótlan hepi táncjelenetek, az akkoriban még fel se fedezett szinkronúszás szerepeltetése, stb. helyett az egészet komolyra lehetett volna venni – mert hiszen akkor mindez halál komoly is volt! -, nagyobbak lettek volna a kontrasztok, és így a viccek is nagyobbat szóltak volna, mint így, ebben az állandó heherészésben.

Azt mondják az okosok, hogy nagy tragédia közeledtével (mint amilyen például. most van a válságban) a közönséggel nem lehet mást megetetni, csak a komédiát. Valahogy mégse működik, ahogy nem is ment ez nekünk sajnos sose – beláthatnánk, hogy ebben nem vagyunk jók. Végigtekintve az elmúlt 10-20 év filmtermésén ugyanezt a gyenge viccelődni próbálkozást láthatjuk, ami azért különösen fájó, mert egyébként vannak jó magyar humoristáink! A Made in Hungaria végig úgy tűnik, mintha egy hét alatt összedobtak volna egy „olyan-amilyen” forgatókönyvet, aztán hadd menjen.

A film zenei szempontból sem nyújt maradandót – pedig ha valami, akkor ennek itt igazán ütnie kellett volna! A zenei rendező Novai Gábor Fenyő régi kollégája, bevált embere. Ő volt a zenei rendezője a hasonló című méltán nagy sikerű musicalnek is, melynek sztorija ugyan kritikán aluli volt, ám ott mégis feledhetetlen élménnyel mehetett haza az a rekord mennyiségű néző. A zene miatt! Úgy látszik, egy élő produkcióban még mindig könnyebb a közönségre hatni. Eleve megkérdőjelezhető, hogy a Fenyő gyerekkorában írt Csavard fel a szőnyeget című örökbecsűn kívül vajon miért csupa 1980-81-82-83-mas nóta került bele az 1960-as években játszódó történet forgatókönyvbe? Ha nem is sok, de azért a 60-as, 70-es évekből is akadt volna pár filmbeillő Fenyő-szerzemény (pl. Hey Rolly Rolly, Rémlátomás, stb.). A Made in Hungaria-ba még egy Hungaria feloszlása után megjelent Miki szólólemezről is bekerült egy német nyelvű dal, melyet eredetileg a Chips, Cherry and the Chaps adott elő, mely itt a filmben fültépően idegesítő magyaros német kiejtéssel hangzik el.

A film egyetlen „értelme”, hogy Fenyő tisztára mossa magát, miért is jöttek haza szüleivel a csodálatos Amerikából a borzalmas Magyarországra. Netán kémek voltak és csak vissza lettek toloncolva? – hangzik el a rosszindulatú feltételezés az illető jelenetben. A filmbeli Mikitől megtudjuk, a 62-es Kubai rakétaválság idején minden szocialista országból jött embernek haza kellett térnie. Ez az eset, lehet, hogy a Fenyő-család számára, kellemetlen volt, viszont nekünk, magyaroknak egy pokoli szerencse, hiszen egyébként szegényebbek lennénk egy olyan nagy művésszel, aki nélkül sok-sok százezer, talán sok-sok millió magyar életéből hiányozna valami.

Egri Péter, mint Brenner, az orgazda

Egri Péter, mint Brenner, az orgazda

Ez a „valami” sajnos a filmből is hiányzik. Holott prímák a színészek (Szabó Kimmel Tamás nb 1-es Miki, Kiss Tünde imádnivaló Vera /és a Meghalok, hogyha rám nézel az ő előadásában baromi dögös!!!/, Dunai Tamás, Fenyő Iván, Valentin Titánia remekül játszanak – és a film érdekessége, hogy Brennert, az orgazdát Egri Péter, a szuperszónikus Mystery Gang rockabilly trió gitrosa alakítja. Egy mellékszerepet kapott Puskás Peti, az előző Megasztárból /látszik azért, hogy a TV2 pénzelte az összesen 500 milliót felemésztő alkotást/ és egy dögös twist nótát Király Viktor ad elő!), jók a jelmezek, bár nagy kérdés, hogy akkoriban jártak-e ennyien ilyen laza, csili-csálé ruhákban? A kellékek rendben vannak, Fenyőről tudni lehet, hogy nagy Wurlitzer, helyesebben szólva juke box (és egyéb korabeli tárgy)-gyűjtő. Szintén kétséges, hogy a hatvanas években vajon járt-e ennyi cabrio az utcákon, de most már egyre inkább hajlok arra, hogy megbocsássak a produkciónak…

40 éve sikeres

40 éve sikeres

Nehezen teszem, mert jómagam 11 éves korom óta mostanáig és mostantól halálom napjáig Hungaria-rajongó voltam-vagyok-leszek és tudom, érzem, hogy a Hungaria ennél sokkal több, sokkal jobb. Azonban (állítólag) Fenyő Mikinek tetszik a movie, a mozikban már több, mint százezren nézték meg és még fogják is jópáran, ami nem is baj. Természetesen azért én se mondom, hogy az egész kuka. Csupán azt, hogy ennél sokkal jobb is lehetne. Fenyő Miklós szerzeményei örökkévalóak. És ez a lényeg. Isten ments, hogy Miki befejezze földi pályafutását, leírja az utolsó hangjegyet a kottán, leüsse az utolsó billentyűt a zongorán – innen kívánom Neki, hogy legyen még sok-sok szerzeménye, legyen még sok-sok augusztusi koncert a Margitszigeten, és legyen még sok-sok Fenyő-ünnep karácsonykor, de az tuti-sicher, hogy a Csavard fel a szőnyeget akkor is fogják minden házibulin játszani, mikor Ő már nem lesz köztünk.


Csavard fel a szőnyeget! from Zollendroller on Vimeo.

10 hozzászólás

 1. Nem mindenben értek egyet. Szerintem a siker ott kezdődik, hogy még ÉLETEDBEN filme tkészítenek rólad. Nyilván valamennyire ki kellett dramaturgiailag színezni, hogy élvezhetőbb legyen. Leginkább érzéseket, élményeket mutat be és nem valós eseményeket.
  A poénok egy része eredeti (pl.: “Nem kell mindent beszponi Jucika”, meg a “Budiéknak atomjuk?”)
  És az megvan, hogy a René-ék együttesét (amit Bigali elvtárs rendre Angélának mond) Angelland-nak hívják, ami magyarul Angyalföld?

  Az tény, hogy annak, aki azt várta, hogy a nagy Hungáriát (Fenyő, Dolly, Novai, Szikora, Kékes, Fekete), fogja bemutatni a film, nagy csalódás, de ez van.

  Nekem tetszett a film összességében, jók a zenék, a táncosok, jól lettek kiválasztva a karakterek. Élvezhető kis nyári limonádé.

 2. Örülök, hogy Neked tetszett, egyébként így visszaemlékezve tényleg nem volt annyira rossz. Én sokkal inkább az EREDETI Hungaria történetét vártam volna EREDETI számokkal. Igaz, azt csupán egy szűk kör értékelte volna. Meg a pénz is inkább a 80as évek számaiban van.

  Viszont az ezer, hogy az igazi élmény az volt, amikor pár éve összeállt az EREDETI Hungaria a MacGeten és élőben nyomták a Csepereg az esőt, a Héj rolli rollit, meg a többi ilyet. Arra nagyon beindultam!

  Szívesen bedobnám a köztudatba, hogy kit tisztelhetünk Benned, rettentő büszke vagyok, hogy megnyiratkoztál előttünk!

 3. Én nem gondolom, hogy annyira fontos, hogy ki vagyok, de dobd be nyugodtan:-)

  Egyébként a régi Hungáriás dalokat (Rémlátomás, Repül a varázsszőnyeg, stb.) nagyon el bírtam volna Én is fogadni, pláne mai hangszereléssel és hanghatásokkal. Pl. a gitár a Rémlátomásban állat lehetne…
  De ahogy írtad, a 80-as évek Hungária-zenéira többen vevők.
  A film nekem megvan DVD-n is (nem másolt, hanem legálisan, boltban vásárolt) és a gyerekeim is imádják.
  Az külön öröm, hogy el tudom mesélni nekik, hogy melyik számot, miért szeretem/szerettem és milyen emlékeim fűzödnek hozzájuk…

  Ria-ria!!

 4. Rémlátomás! Ez az! Imádom, ahogy a Repül a varázsszőnyeget is. Össze kéne jönni, Ákos, de legjobb lenne egy Hungaria-bulin.

  Láttad, hogy hogyan dolgozták fel a mai bandák a régi Hungaria számokat??! Az valami szánalom-hegy volt. Nncs bennük semmi alázat, csak jól lealázták és nem csak őket, hanem minket is. Nekem nagyon fájt.

 5. Nekem nagyon bejött a film.Szeretem ezeket a régebbi számokat és így hogy átalakították egy pöppet talán a fiatalok is jobban megismerhetik őket. a film véleményem szerint szenzácios, de ízlés dolga.
  A szereplők, a ruhák, a zenék, a történet, nagyon el lett találva. =)
  pusszi Panni

 6. Nos 84 végén költöztünk haza 14.5 éves koromban Dél Amerikából úgy hogy előtte a Közel Keleten éltünk.Alapvetően mindkét hely USA befolyási övezet volt, számos amerikaival, amerikai sulikkal, bevásárló központtal stb.

  Számomra megdöbbentő volt az a konfliktus amit a film bemutat. A saját bőrömön éreztem az említett konfliktusokat

  Mango Juice-t kérek, pálmafás ing, morc vörösök,szegénység, megalázottság. félelem, kiszolgáltatottság érzés Stb.

  Arról már nem is beszélek hogy a bolshik a fél családomat ki irtották az 45 után.

  Nos én egy remek filmnek tartom, a hülye cukormázba mártott roszindulatú kritikusnak pedig üzenem hogy ha tud csináljon jobbat, utána beszélhet…

 7. jó nagy kretén vagy!!nem ecsetelném hogy miért…elég nyilván való……

 8. Kedves Fanni! Köszönöm, hogy reagáltál az írásomra! Feltételezem, hogy vagy nem ismered a Hungaria együttest, vagy nem is éltél akkor, amikor a Hungaria nagy sikereit aratta, tehát 1980-1983 között. Véleményem szerint ez a film meg se közelítette azt a szintet, amit a Hungaria sikerkorszakában művelt, illetve amit jelentett nekem. Én ezt vállalom, akár tetszik valakinek, akár nem. Igaz, én annyira szerettem és szeretem a Hungariat a mai napig, hogy nem valószínű, hogy egyáltalán készülhetne olyan film, vagy színpadi mű, mely megütné a (limbo)lécet. Például az egyébként óriási sikert aratott Hotel Menthol musical is iszonyú gyenge – szerintem. Érződik rajta az a sok megalkuvás, amivel Fenyő Miklósnak szembesülnie kellett, s ezek akadályozták a kreatív munkában. Fenyő Miklós egy profi. Nagyon keményfejű, nehéz lehet vele megalkudni. Valószínűleg ez irritálhatta a saját ötleteiket érvényesíteni akaró filmes szakembereket, hogy mi hogyan legyen. Ha hagyták volna, talán olyasmi lett volna, mint amilyen Fenyő élete volt. Mert nem ilyen volt valójában. És mint fikció, nem jó, amit a Made in Hungaria adott. Ráadásul én ezt a cikket egy olyan korszakban írtam, amikor még nem volt megkérdőjelezve a szólásszabadság.

 9. Csatlakozom a “Fanni szerint kretén vagy” csoporthoz 🙂
  röviden, saját véleményem: a színdarab jól sikerült és szórakoztató volt, tényleg igazi kikapcsolódást nyújtott. A film viszont köszönőviszonyba sincs se a színdarabbal, se az együttes történetével. Én ezeken a zenéken nőttem(?)fel. Fanni még nagyon ifjonc lehetsz, ezért nincs összehasonlítási alapod.
  Ne légy dühös Fanni, az “öregek” már csak ilyenek, vagy kretének 🙂
  Azért én így látatlanul is kedvellek, ehhez is kell ám kurázsi, hogy így szembe mond: KRETÉN VAGY

  Béke van!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mystery Gang a ZP-ben | Saját utad ૐ - [...] fordult feléjük inkább, mert a frontember gitáros-énekes Egri Péter nagyot alakított a Made in Hungaria című filmben. Ez a…
 2. Blogocska - Made in Hungária... Tegnap (úgyis egész nap esett az eső) megnéztem a Made in Hungária c. filmet. Jó-jó, de…

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.